“Kanaalzone verder doen ademen”

Comité van de Kop toont ambitieus plan voor vernieuwing van de Kop van de Vaart

plan

Het comité van de Kop van de Vaart organiseerde zondag hun laatste aperitiefconcert van deze kanaalfeesten. Na het einde van de festiviteiten maakt het buurtcomité van de Roeselaarse kanaalzone een balans op. Ze grijpen ook het moment om hun “Plan voor de Kop” voor te stellen, een toekomstvisie ontworpen door Cameleon Architects.

Het Comité van de Kop blikt terug op een bewogen seizoen kanaalfeesten. “De viering van 150 jaar kanaal Roeselare-Leie bleek een schot in de roos”, zegt mede-oprichter Laurent Dewilde. “Allerlei initiatieven brachten nieuw leven in de kanaalzone. Er was een breed aanbod activiteiten die telkens op ruime belangstelling konden rekenen. Zo ontdekten heel wat mensen hoe belangrijk dit kanaal is voor de stad. Ook de formule van onze maandelijkse aperitiefconcerten leek aan te slaan. Zon en sfeer op een unieke locatie brachten verschillende keren een 600-tal mensen naar de Kop”, aldus Dewilde.

Creatieve verfraaiing nastreven

Het comité van de Kop streefde in hun eerste werkjaar naar creatieve verfraaiing en ontmoeting aan de Kop van de Vaart. “De plaatsing van het kunstwerk Observatiepost door Maarten Schaubroeck is daar een goed voorbeeld van”, zegt Dewilde. “Ook de omliggende bedrijven hebben ruimte geboden aan allerlei culturele activiteiten. We willen deze dynamiek verder zetten. Daarom hebben we een bevriend architect gevraagd om een aantal van onze ideeën te verwerken in een plan. We beseffen natuurlijk dat het niet volledig haalbaar is. Toch willen we met de stad, de bedrijven en de buurt een brede discussie voeren over de toekomst van de Kop”, aldus Laurent Dewilde.

Economische functie behouden

In het plan dat het comité voorlegt, blijven de omliggende bedrijven bereikbaar voor schepen. “De economische functie van het kanaal blijft behouden. Toch ziet de buurt er al een stuk aantrekkelijker uit. Een grote houten uitkijktrap overbrugt het hoogteverschil van de spoorweg tot aan het water. Zo zal de beleving van het water veel groter zijn”, zegt Dewilde. Het plan voorziet een evenementenplein aan het water, afgebakend door een grasveld met bomen. Daar is er ook ruimte gereserveerd voor tal van zit- en recreatiemogelijkheden zoals BBQ-toestellen en schaaktafels. Er is zelfs gedacht aan een stukje strand. “We hopen dat ons voorstel een opstap is om verder na te denken over de kanaalzone. Als buurtbewoners zouden we deze buurt graag verder zien ademen”, besluit Dewilde.